Scurt istoric

Istorie Aprilie 10, 2014

Biserica parohială din satul Buimăceni, com. Albeşti, Jud. Botoşani, Protopopiatul Botoşani, cu hramul “Sf.M.Mc.Dimitrie”, a fost construită în anul mântuirii 1888.

Înainte de existenţa acestei Biserici a fost o biserică mai veche, care a fost ridicată prin stradania şi cheltuiala familiei boierului Hurmuzachi.

Datorită unui incendiu izbucnit în sat, Biserica a ars în totalitate, iar în locul aceleia

locuitorii  din satele Buimăceni şi Petreşti (astăzi contopite), sub coordonarea şi cu ajutorul  familiei boierului Nicolae Ionescu, s-a construit această frumoasă Biserică pe care o vedem astăzi. Prin râvna şi ajutorul oferit, boierul Nicolae Ionescu a devenit astfel primul CTITOR al acestei Biserici,el fiind înmormântat în naosul bisericii.

Prima reparaţie capitală a Bisericii ,  a avut loc în anul mântuirii 1925. În exterior au avut loc lucrări de întreţinere, iar în interior a fost zugrăvită din nou şi pictată pentru întâia oară.  Cel care a suportat în totalitate cheltuiala picturii pereţilor a fost familia boierului  Gheorghe Bâznoşanu, devenind astfel al doilea CTITOR al Bisericii.

Lucrarea a fost executată de către pictorul Ştefan  Stroici din Botoşani.

Biserica se află situată în partea de răsărit a satului, pe o muchie de deal, în mijlocul cimitirului, având formă de navă. Ea este costruită din cărămidă , având temelia din piatră, iar acoperişul acoperit cu tablă.

În decursul anilor s-au efectuat mici reparaţii exterioare de întreţinere în anii 1956 şi 1965.

Începând cu anul 2002, datorită faptului că Biserica se afla într-o avansată stare de degradare ( în biserică se uda bolta de fiecare dată când ploua, cădea tencuiala, etc.), şi cu multe lipsuri în ceia ce priveşte cele necesare slujirii liturgice ( veşminte şi acoperăminte pentru Sf.Masă uzate; sfinte vase, sfeşnice, sf. Chivot, candele degradate, etc.), am început lucrări de reparaţie capitală, precum şi dotarea cu cele necesare slujirii liturgice. Din lucrările evectuate amintim: acoperirea cu tablă şi schimbarea crucilor de pe  biserică; zidirea unei noi Sfinte Mese şi placarea ei cu marmură; schimbarea instalaţiei electrice; tencuirea în interior; efectuarea unui pangar; schimbarea geamurilor şi a uşilor; construirea unor trepte  la intrare; ridicarea unui lumânărar şi a unei clădiri care are rolul de cameră mortuară, de cameră de depozitare a arhivei bisericii, a icoanelor vechi, veşminte etc.; turnarea unui trotuar; executarea unui gărduţ pe aleea din faţă; executarea unei mese din structură metalică cu blat de mosaic, afară; cumpărarea unui clopot; iluminat public în cimitir; schimbarea lemnăriei  din pridvor şi clopotniţă, etc. .  Dintre cele necesare desfăşurării actului liturgic amintim: cumpărarea de Sf. Vase , sfeşnice,  cristelniţă, vas de aghiazmă, sfinte cruci, cădelniţe,  veşminte preoţeşti, acoperăminte pentru Sf. Masă, Sfânta Evanghelie, Sfântul Epitaf, covoare, mese, etc.